lunes, 4 de octubre de 2010










O VIÑO, O VIÑO
O VIÑIÑO, O VIÑO
Que mais dicir que estas palabras tan expresivas recollidas na "Cinsa do Vento" de Emilio Arauxo
I é que para os ribeiraos este é o gran momento do ano. Xa fixemos a vendima, e aí está a se facer o viño tinto da casa, "cunhas poucas uvas brancas, que lle van moi ben".
A fermentación é un proceso do máis natural, o viño faise só!. Unicamente diriximos un pouco o proceso. Como se ve nas fotos pisamos a uva para rompela cunha "estrujadora" de rodillos, para que así as levaduras presentes na pel das uvas contacten co mosto e fagan o seu traballo. Antes diso descangámolas, é decir que lle quitamos o cango, a madeira do racimo, nunha reixa de aceiro posta na moxega da máquina. Ainda que é laborioso así a mao, non lle vai aportar nada bo ao viño.
E unha vez na cuba de ferver hai que calcalo, duas veces no dia,como se ve na foto. Isto é moi importante para que todas as peles das uvas maceren ben misturadas co mosto (pois co gas producido tenden a subir) e así aportarlle prácticamente todo o que caracteriza a un viño tinto xoven.
...
Y en otoño, cuando recojáis la uva de vuestras vides para llevarla al lagar, decid en vuestro corazón:
"También yo soy una vid, y serán prensados mis racimos,
Y como vino nuevo seré guardado en odres eternos".
Y en invierno, cuando saqueis el vino, que se eleve en vuestro corazón un canto para cada copa,
Y que en ese canto resuene las memoria de los dias de otoño, un recuerdo de la viña y del lagar.

Khalil Gibran en "El Profeta".
Además, el principio del otoño, ha sido tiempo de conservas.
La abundancia de tomates bien maduros pide ser conservada en forma de salsa, pisto, etc., en botes tan socorridos en cualquier momento del año. Bueno, la variedad de tomates "de colgar" o mallorquín esperamos poder tirar de los que cuelgan por la bodega y cocina cuando ya las heladas hayan arrasado los últimos tomates de la huerta.
y con la uva blanca, que además no da aquí un vino de calidad, hemos hecho zumo, que pasteurizado(¡sinó se convertiría en vino!) conservamos en botes de cristal, para ser servido en el desayuno, o cuando se guste.

























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